Djeca medija

Projekt “Djeca medija” nastao je na temelju zajedničke inicijative organizatora i polaznika Komunikološke škole Matice hrvatske koju zajednički od 2008. godine organiziraju Matica hrvatska, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu.

U sedam godina postojanja najvećeg projekta „Djeca medija“ uspješno su opismenili više od 8500 djece, mladih, školskih djelatnika i roditelja u mnogim gradovima u Hrvatskoj.

Glavne su aktivnosti DKMK-a edukativna interaktivna predavanja i radionice o medijima prilagođene djeci, mladima, školskim djelatnicima i roditeljima.

Cilj i svrha projekta Djeca medija

Sustavna edukacija o medijima, prvenstveno onima u Hrvatskoj te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji s razumijevanjem i kritičkim odmakom konzumiraju medijske sadržaje koje sami odabiru. Naime, uloga je medija u današnjem društvu neosporno velika. Oni, osim što nas informiranju, educiraju i zabavljaju, svojim informacijama utječu i na formiranje stavova, vrijednosti i ponašanja, kako odraslih, tako i onih najmlađih korisnika.

AKTIVNOSTI:

žakannje-webPredavanja i radionice na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, Knjižnicama grada Zagreba, različitim udrugama, župama te u školama. Predavanja uključuju prezentacije s brojnim, edukativnim, ali i zanimljivim pozitivnim i negativnim primjerima medijskog izvještavanja i medijske uporabe koji su važni za razumijevanje nužnosti medijskog odgoja. Obogaćena su radionicama primjernima za dob polaznika čime potičemo njihovo aktivno i kritičko promišljanje o medijima. Raspravom i iznošenjem mišljenja sudionicima predavanja želimo ukazati na posljedice nepravilnog korištenja medija i njihov utjecaj na društvo / mlade (porast nasilja, cyberbullying…), ali i na prednosti medija u obrazovanju djece i poticanju pozitivnih modela ponašanja (razumijevanje, poštovanje i briga o drugima). Predavanja su podijeljena na četiri modula: senzacionalizam i etika, djeca i mediji, mladi i internet te mediji kao sredstvo socijalizacije.
 

djecamedija - web    Mrežne  stranice projekta „Djeca medija“

Uključuju edukativne i zabavne sadržaje za korisnike, autorske sadržaje provoditelja projekta, sažetke tiskanih i internetskih tekstova, audio i video materijale. Na internetskoj se stranici nalaze sadržaji koji su namijenjeni mlađim, ali i starijim generacijama s posebnim naglaskom na pozitivne i negativne primjere medijskog izvještavanja čije sadržaje redovito ažuriramo kako bi stranica bila što aktualnija. Stranica sadrži „Dječji kutak“ (kratka povijest medija, upute kako izraditi svoje novine i snimiti svoju radijsku emisiju, preporuke crtića, primjere crtića, dječjih novina i uradaka) dok „Roditeljski kutak“ sadrži preporuke filmova i crtića, kazališnih predstava, preporuke stručnjaka te različita istraživanja.

Uostalom … Zavirite: www.djecamedija.org

 

radio - web1    Radijska emisija „Odgoj za ideale” Djece medija

Osmišljena je i realizirana kao tematska kontakt emisija, što znači da se u svakoj emisiji obrađuje jedna tema ili problem s područja medijske djelatnosti, uz sudjelovanje kompetentnih gostiju i uz telefonske pozive slušatelja. Za svaku se emisiju priprema vox populi kojim dobivamo i stavove građana o određenom pitanju ili se nastoje dobiti izjave stručnjaka o problemu koji se aktualizira u emisiji.

Emisija se emitira od studenoga 2010. Možete je slušati svake četvrte nedjelje u mjesecu, na Radio Mariji, (Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz, Virovitica: 88,3 MHz, Split: 97,2 MHz). Radio Marija (uživo) može se slušati i satelitom HotBird 13E na frekvenciji 12.520 MHz.

Sve dosadašnje emisije možete pronaći na: www.djecamedija.org

 

Društvene mreže

fb   Facebook stranica Djece medija

Twitter: @djeca_medija

Instagram: @djecamedija

LinkedIn: Association for Communication and Media Culture (DKMK)