Projekt “Djeca medija” nastao je na temelju zajedničke inicijative organizatora i polaznika Komunikološke škole Matice hrvatske koju zajednički od 2008. godine organiziraju Matica hrvatska, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu.

Djelujući kroz projekt „Djeca medija“ do sada smo uspješno opismenili više od 15000 djece, mladih, školskih djelatnika i roditelja u mnogim gradovima u Hrvatskoj.

Glavne su aktivnosti DKMK-a edukativna interaktivna predavanja i radionice o medijima prilagođene djeci, mladima, školskim djelatnicima i roditeljima, vođenje radijskih emisija te rad na internetskim stranicama DKMK-a i društvenim mrežama s odgojno-obrazovnim ciljem.

Cilj i svrha projekta Djeca medija

Cilj i svrha „Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu“ poboljšanje je medijske i komunikacijske kulture građana Republike Hrvatske kroz sustavnu edukaciju o medijima te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji se s razumijevanjem i kritičkim odmakom koriste medijskim sadržajima koje sami odabiru. Svoje ciljeve DKMK postiže edukativnim, istraživačkim i znanstvenim djelovanjem na svim društvenim područjima. Društvo djeluje na području demokratsko-političke kulture, javnog informiranja i medija, te proizvodnji medijskih sadržaja, poticanja kritičke rasprave o medijima, promicanja medijske pismenosti i praćenja društvene odgovornosti medija.

AKTIVNOSTI:

Predavanja i radionice na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, Knjižnicama grada Zagreba, različitim udrugama, župama te u školama. Predavanja uključuju prezentacije s brojnim, edukativnim, ali i zanimljivim pozitivnim i negativnim primjerima medijskog izvještavanja i medijske uporabe koji su važni za razumijevanje nužnosti medijskog odgoja. Obogaćena su radionicama primjernima za dob polaznika čime potičemo njihovo aktivno i kritičko promišljanje o medijima. Raspravom i iznošenjem mišljenja sudionicima predavanja želimo ukazati na posljedice nepravilnog korištenja medija i njihov utjecaj na društvo / mlade (porast nasilja, cyberbullying…), ali i na prednosti medija u obrazovanju djece i poticanju pozitivnih modela ponašanja (razumijevanje, poštovanje i briga o drugima). Predavanja su podijeljena na četiri modula: senzacionalizam i etika, djeca i mediji, mladi i internet te mediji kao sredstvo socijalizacije.
 

djecamedija - web    Mrežne  stranice projekta „Djeca medija“

Uključuju edukativne i zabavne sadržaje za korisnike, autorske sadržaje provoditelja projekta, sažetke tiskanih i internetskih tekstova, audio i video materijale. Na internetskoj se stranici nalaze sadržaji koji su namijenjeni mlađim, ali i starijim generacijama s posebnim naglaskom na pozitivne i negativne primjere medijskog izvještavanja čije sadržaje redovito ažuriramo kako bi stranica bila što aktualnija.

Uostalom … Zavirite: www.djecamedija.org

 

radio - web1    Radijska emisija „Odgoj za ideale” Djece medija

Osmišljena je i realizirana kao tematska kontakt emisija, što znači da se u svakoj emisiji obrađuje jedna tema ili problem s područja medijske djelatnosti, uz sudjelovanje kompetentnih gostiju i uz telefonske pozive slušatelja. Za svaku se emisiju priprema vox populi kojim dobivamo i stavove građana o određenom pitanju ili se nastoje dobiti izjave stručnjaka o problemu koji se aktualizira u emisiji.

Emisija se emitira od studenoga 2010. Možete je slušati svake treće subote u mjesecu, na Radio Mariji, (Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz, Virovitica: 88,3 MHz, Split: 97,2 MHz).

Sve dosadašnje emisije možete pronaći na: www.djecamedija.org

 

Društvene mreže

fb   Facebook stranica Djece medija

Twitter: @djeca_medija

Instagram: @djecamedija

LinkedIn: Association for Communication and Media Culture (DKMK)