Održan okrugli stol (O)SIGURAN ONLINE

U sklopu suradnje Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) i Wiener osiguranja održan je okrugli stol (O)SIGURAN ONLINE na temu sigurnosti djece na internetu. Događaj se odvio 17. listopada 2017. u Kući arhitekture Oris u Zagrebu, a osim naše predstavnice, potpredsjednice DKMK-a, Lane Ciboci sudjelovali su i Ewa Thorslund, direktorica Swedish Media Council-a, Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, Tea Brezinšćak, psihologica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Ivo Jakić, policijski savjetnik MUP-a, Walter Leonhartsberger Schrott, predsjednik uprave Wiener osiguranja, a raspravu je moderirao i vodio Ivan Fedor, član DKMK-a.

Cilj rasprave bio je, kako je istaknuo predsjednik uprave Wiener osiguranja, potaknuti raspravu o važnosti edukacije roditelja i djece o sigurnosti na internetu. Također, napomenuo je kako su medijski odgoj i edukacija ključni faktori brige za cjelokupnu zajednicu te je od iznimne važnosti razgovor s djecom o kvaliteti medijskih sadržaja.  Na temelju istraživanja koje je provela Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba o prisutnosti suvremene tehnologije u životu djece od dvije do šest godina, pokazalo se kako su djeca već od druge godine života izložena različitim medijima, a do četvrte godine ona provedu više od dva i pol sata dnevno pred ekranima, istaknula je Tea Brezinšćak. Zaključno, svi su se sudionici složili kako je medijski odgoj potreban od najranije dobi. Iako u Hrvatskoj medijski odgoj još uvijek nije formalno pronašao svoje mjesto u školskim klupama, u Švedskoj je situacija drugačija, nadodala je Ewa Thorslund. Štoviše, kao dio nacionalnog školskog kurikuluma sistematično se prate učinci nastave i razvijaju shodno modernoj tehnologiji koja je danas sastavni dio života i učenja. Usporedno, Lana Ciboci je istaknula kako se djeca u hrvatskom školskom sustavu s medijima susreću iznimno malo i to tek u šestom razredu. Isto tako, naglašava ulogu roditelja i potrebu za aktivnom uključenošću u dječje aktivnosti na društvenim mrežama kao i važnost zajedničkog korištenja medija. Slikovito, Ivo Jakić iz MUP-a, usporedio je važnost učenja djece ponašanja u prometu s online ponašanjem i istaknuo kako je i internet mjesto opasnosti velikih razmjera i teških posljedica.

Na okruglom stolu predstavljena je i brošura o sigurnosti djece online namijenjena roditeljima i nastavnicima s ciljem edukacije i prevencije nasilja na internetu u čijoj je izradi sudjelovao i DKMK. U sklopu projekta Djeca medija brošura će biti predstavljena u 12 osnovnih škola u Hrvatskoj.