Znanstvena konferencija “Medijski odgoj i zaštita dječjih prava”

Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu organiziraju znanstvenu konferenciju Medijski odgoj i zaštita dječjih prava koja će se održati u Zagrebu 8. prosinca 2017. godine.

Odnos medija i djece u Hrvatskoj tek posljednjih nekoliko godina plijeni veću pozornost znanstvenika, ali i šire javnosti. Nažalost, o odnosu medija i djece najčešće se govori u negativnom kontekstu, dok se pozitivni utjecaji medija, od obrazovanja do ostvarivanja komunikacijskih prava djece, promicanja dječjih prava o poticanja na izražavanje vlastitoga mišljenja rijetko spominju. Najveću ulogu u zaštiti djece od negativnih i poticanju na prepoznavanje i korištenje pozitivnih medijskih sadržaja imaju roditelji u čijem prisustvu djeca najprije dolaze u kontakt s medijima, a potom i odgajatelji u dječjim vrtićima te učitelji razredne nastave i nastavnici hrvatskoga jezika koji su nositelji medijskog opismenjavanja djece u Hrvatskoj.

Koliko hrvatski obrazovni sustav zaista priprema djecu na suživot s medijima? Jesu li današnji roditelji medijski pismeni? Znaju li djeca prepoznati pozitivne medijske sadržaje? Kako zaštititi djecu od neprimjerenih sadržaja? To su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti na ovoj znanstvenoj konferenciji.

Ovim putem pozivamo znanstvenice i znanstvenike, istraživačice i istraživače te studentice i studente doktorskih studija da svojim teorijskim ili empirijskim izlaganjima sudjeluju na konferenciji i potaknu raspravu o sljedećim temama:

  • Važnost medijske pismenosti u 21. stoljeću
  • Medijski odgoj u roditeljskom domu
  • Medijski odgoj u hrvatskom obrazovnom sustavu
  • Važnost kritičkog razmišljanja i stvaranja vlastitih medijskih sadržaja
  • Zaštita dječjih prava u medijima
  • Mediji i promicanje dječjih prava
  • Djeca i edukativna uloga medija

Službeni jezik konferencije je hrvatski jezik, a cjeloviti radovi s konferencije bit će objavljeni u zborniku radova.

Rok za prijavu sažetka za sudjelovanje na konferenciji je 29. listopada 2017. godine.